Hartelijk welkom op de website van het Groenings Koor.

 

Het Groenings Koor is in 1946 opgericht als De Gemengde Zangvereniging Groeningen en is destijds ontstaan uit de toneelvereniging Juliana. Een aantal jaren geleden  is de naam Gemengde Zangvereniging Groeningen gewijzigd in het GROENINGS KOOR

Het koor telt momenteel 34 leden, die voornamelijk uit Groeningen, maar ook uit de omliggende dorpen komen. We repeteren op maandagavond in De Pit in Overloon (voorlopig) van 19.45 tot 21.45 uur. Hopelijk zijn er in de toekomst weer mogelijkheden om in eigen dorp te repeteren) Er wordt serieus en intensief gewerkt, want ieder jaar is er een aantal uitvoeringen waar we uiteraard goed beslagen ten ijs willen komen. We streven dan ook goede kwaliteit na, maar er is voldoende ruimte voor gezelligheid.

De dirigent is Sjraar Klaassens uit Venlo en vaste begeleider op de piano is Frans Stegers.

Het repertoire van het koor is zeer breed (zie tab "Repertoire")variërend van musicalnummers tot stukken van bekende componisten. Amerikaanse en Afrikaanse nummers, Close Harmony stukken en enkele  missen. Kortom: we proberen zoveel mogelijk genres en stijlen te bereiken.

Hoewel elk koorlid weliswaar een eigen voorkeur heeft voor bepaalde muziek, wordt er zoveel mogelijk getracht gevarieerde nummers op het repertoire te hebben.

Regelmatig wordt het koor gevraagd om op te treden bij concerten van andere koren in en buiten de regio terwijl het koor zelf uiteraard ook concerten organiseert, waaronder o.a. om de paar jaar de, inmiddels bekende “Culinaire Klanken”, een optreden in eigen dorp, waar de muziek en zang wordt gecombineerd met eten en drinken. Dit succesnummer werd in 2019 weer gehouden . Wederom was dit een enorm succes.

Als de financiën het toelaten wordt om de 3 jaar een concertreis georganiseerd. De laatste heeft plaatsgevonden in 2017 op zaterdag 10 en zondag 11 juni. Er werd op de zaterdag deelgenomen aan een Korenfestival in het Drentse Annen in de buurt van Assen. Op deze dag trad een 30-tal koren op op diverse plaatsen in het dorp. Voor 2020 stond  weer een reis gepland, maar kon helaas vanwege Corona geen doorgang vinden.

Hoewel het Groenings Koor geen kerkkoor is, verzorgt het i.s.m. het Gilde van Groeningen de jaarlijks terugkerende openluchtmis met Pinksteren. Deze wordt elk jaar gehouden op 1e Pinksterdag. 

Op kerstavond wordt elk jaar door het koor medewerking verleend aan een mooie, sfeervolle kerstviering in de kapel in Groeningen.