De dirigent Sjraar Klaassens

Sjraar is geboren in 1960 in Venlo. Hij was 24,5 jaar parttime groepsleerkracht. Dit heeft hij altijd gecombineerd met de functie van vakleerkracht muziek. Hij studeerde zang  en koordirectie bij Dorris van den Meerendonck, Janos Klezni, Paula Sommerjai (Boedapest, Hongarije), en Roland Hadju. Katy Halmai (Boedapest)

Orkestdirectie studeerde hij bij J. Welzen en Dhr.Cober, koordirectie bij Katalinn Kiss

 

Van 2007 tot 2012 was hij verbonden als docent aan Kunstencentrum Kreato in Thorn. Hij doceerde daar blokfluit, instrumentaal Vormend Muziekonderwijs  en was belast met het ontwikkelen en uitvoeren van projecten in het basisonderwijs.  Over zijn projecten verschenen diverse artikelen in Muziek en Show. 

Verder is hij vakleerkracht aan basisschool De Springbeek in Hout-Blerick. Op deze school wordt gewerkt volgens de principes van Kodály . Na het faillissement  van Kreato in 2012 is Sjraar zelfstandig ondernemer en werkt voor Culturpad Helden, Myoutic Thorn, en speciaal onderwijs Heel. Ook in het speciaal onderwijs Helden en Heel past hij de Kodály-methode toe. Sinds augustus 2015 is Sjraar hoofd muziek van schoolbestuur Kerobei en coacht leerkrachten en vakdocenten. In deze hoedanigheid had hij in september 2016 een ontmoeting met de minister van onderwijs mevr. Jet Bussemaker.Ook de gedeputeerde van cultuur heeft een aantal keren  zijn lessen geobserveerd in Montfort en Hout-Blerick. Verder coacht hij docenten van diverse scholen o.a. in Montfort, Heythuysen en Herten

Hij volgde diverse Kodály-cursussen (sinds 1993) in Hongarije en Engeland.

De laatste jaren is hij verbonden als docent aan de zomercursussen van het BKI  (Britisch Kodály Institute) in  Leicester, Engeland.  Daarnaast dirigeerde  hij diverse koren zoals Oker, Hoor’s en diverse jeugdorkesten. Ook dirigeerde hij harmonie-orkest Noord-Limburg en was hij dirigent van Brassband De Klaroen in Venlo

Sjraar verzorgt regelmatig bijscholingscursussen voor docenten van de afdeling schoolmuziek te Utrecht en voor docenten van het kunstencentrum Venlo en studenten van de University of Wolfshampton  en Universiteit van Telford Engeland

Verder doceert hij solfège en zang  ter voorbereiding voor conservatoriumstudenten.  Alles gebruikmakend van de Kodály-methode. 

  

In 2000 dirigeerde hij  het orkest bij het jubileumconcert van Le Rossignol uit Lottum, met  Hoor’s en Con Brio  en met  als solist Ernst Daniël Smid.

Verder soleert Sjraar als zanger van klassieke- en musical liederen.

Sjraar was al dirigent van het Groenigs Koor van 1995 tot 2002 en is blij  weer terug te zijn.  Met name zijn kennis van zangtechniek en het inbrengen van verfrissend repertoire is zijn grote kracht.